restauracja z włoską kuchnia Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, jednakowoż równie poprawnie kultowe są z pysznej kuchni. Tak w związku z tym, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, by w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na świecie nie ma tak odpowiedniego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na różnorodne składniki oraz style gotowania i ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki użytkowane w potrawach włoskich pozostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Fundamentalna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które stanowią podwalinę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja i na tym w zasadzie opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większa część włoskich potraw jest przygotowanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość czy też skomplikowane techniki gotowania.

Co całkowicie kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozpiętości makaronów, dwie kluczowe składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest integralną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura pożywienia – również do pokochania!
Włochy są legendarne ze swojej silnej kultury rodzinnej. Zwykle posiłki są długie, albowiem uważane są za znaczący czas spędzany z bliskimi. Posiłki rozpoczynają się od apertitivo lub przystawek. Następnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed głównymi posiłkami. Potem następuje „primo”, innymi słowy włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno może być podawane razem z daniem głównym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *